enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
36,6987
EURO
40,1116
ALTIN
3.575,56
BIST
10.802,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
7°C
İstanbul
7°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
9°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
12°C
Cuma Parçalı Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

Dev buzdağı karaya oturdu: Ekosistem için tehdit mi, fırsat mı? – Birlik Haber Ajansı

Dev buzdağı karaya oturdu: Ekosistem için tehdit mi, fırsat mı? – Birlik Haber Ajansı
05.03.2025 10:01
2
A+
A-

ANKARA-BHA

Dünyanın en büyük buzdağı, Güney Georgia açıklarında sığ sulara oturdu. Yaklaşık iki Büyük Londra büyüklüğünde olan bu dev kütlenin, güneybatı kıyılarında parçalanmaya başlaması bekleniyor.



Tüm gözler ABD Başkanı Donald Trump'un açıklamasına çevrildi

Tüm gözler ABD Başkanı Donald Trump’un açıklamasına çevrildi

Bölgedeki balıkçılar, devasa buz kütleleri nedeniyle zor koşullarla karşılaşabileceklerini ifade ediyor. Bunun yanı sıra, macaroni penguenleri gibi bölgede beslenen türlerin gıda kaynaklarında azalma yaşanabileceği belirtiliyor. Ancak bilim insanları, eriyen buzdağının denize büyük miktarda besin salarak ekosisteme olumlu katkı sağlayabileceğini vurguluyor.

Buzdağı, deniz ekosistemini nasıl etkileyecek?

İngiltere Antarktika Araştırma Kurumu’ndan Prof. Nadine Johnston, bu durumu “çölün ortasına büyük bir besin bombası bırakmak” olarak tanımlıyor. Buzdağının içinde kilitli halde bulunan besinlerin erime süreciyle birlikte serbest kalarak deniz yaşamını destekleyeceği düşünülüyor.

40 yıllık yolculuğun sonuna doğru

Bu dev buzdağının hikâyesi, 1986 yılında Antarktika’daki Filchner-Ronne Buz Sahanlığı’ndan kopmasıyla başladı. Okyanus akıntılarıyla sürüklenen buz kütlesi, Aralık ayında serbest kaldı ve daha sıcak sulara doğru ilerlemeye başladı.

Prof. Huw Griffiths, “Buzdağının kaçınılmaz sonu erimektir. A23a’nın bu kadar uzun süre dayanması ve kütlesinin yalnızca yüzde 25’ini kaybetmiş olması oldukça şaşırtıcı,” dedi.

Okyanus ekosistemi dönüşüyor

Buzdağının hareketi sırasında okyanus tabanındaki kayalara ve ekosisteme zarar verebileceği belirtiliyor. Deniz mercanları, deniz salyangozları ve süngerler gibi pek çok canlının yaşam alanı tehlikeye girebilir. Ancak uzun vadede, buzdağının erimesiyle okyanusa karışacak besin maddelerinin yeni ekosistemlerin oluşumuna katkı sağlayabileceği ifade ediliyor.

İklim değişikliği ve yeni buzdağları

Bilim insanları, iklim değişikliği nedeniyle Antarktika’dan daha fazla buzdağının kopabileceğine ve daha hızlı eriyerek okyanus ekosistemlerinde büyük değişikliklere yol açabileceğine dikkat çekiyor. Antarktika’daki buz tabakalarının istikrarsız hale gelmesi, deniz seviyelerinin yükselmesi ve bölgedeki yaban hayatı üzerindeki etkileri açısından kritik bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Bilim insanları, A23a buzdağının erime sürecini uydu görüntüleriyle takip edecek. Eriyen buzdağının çevresinde oluşacak fitoplankton patlamaları, okyanusa ne kadar besin salındığının en önemli göstergelerinden biri olacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.