enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
36,6987
EURO
40,1116
ALTIN
3.575,56
BIST
10.802,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
7°C
İstanbul
7°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
9°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
12°C
Cuma Parçalı Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

Enerjide kapasite mekanizması destekleri üç katına çıktı – Birlik Haber Ajansı

Enerjide kapasite mekanizması destekleri üç katına çıktı – Birlik Haber Ajansı
09.03.2025 12:14
3
A+
A-

ANKARA-BHA

Türkiye’de elektrik arz güvenliğini sağlamak ve üretim santrallerinin sürdürülebilirliğini desteklemek amacıyla uygulanan kapasite mekanizması kapsamında ayrılan ödenekler, geçen yıla göre yüzde 225 artışla yaklaşık 13 milyar liraya ulaştı. Bu ödeneklerden en yüksek pay, doğal gaz santrallerine ayrıldı.

TEİAŞ verilerine göre;



2028'den itibaren kırmızı et ithalatı sona erecek

2028’den itibaren kırmızı et ithalatı sona erecek

Doğal gaz santrallerine 8,09 milyar lira,

Yerli kömür santrallerine 4,53 milyar lira,

İthal ve yerli doğal gaz santrallerine 218 milyon lira,

İthal ve yerli kömür santrallerine ise 157 milyon lira ödeme yapıldı.

Özellikle doğal gaz santrallerine yönelik en yüksek destek ödemesi Aralık ayında 1,21 milyar lira olarak gerçekleşirken, yerli kömür santrallerine yönelik en büyük ödeme Ağustos ayında 653 milyon lira oldu.

Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Cem Aşık, kapasite mekanizması desteklerinin santrallerin sürdürülebilir faaliyet göstermesine katkı sağladığını ve enerji arz güvenliğinin teminatı niteliğinde olduğunu belirtti. Aşık, son 20 yılda yenilenebilir enerji yatırımlarının hızla arttığını ifade ederek, Türkiye’nin 116 gigavatı aşan kurulu gücünün yaklaşık yüzde 59’unun yenilenebilir kaynaklardan oluştuğuna dikkat çekti. Buna göre, 2024 yılında yenilenebilir enerji kaynakları, ülke genelinde elektrik üretiminin yüzde 47’sini karşılayarak önemli bir pay aldı; ancak yenilenebilir yatırımlarda asıl artışın bundan sonra gerçekleşeceğini sözlerine ekledi.

Aşık, yenilenebilir enerji santrallerinin şebekeye entegrasyonunda yaşanan teknik zorluklara da değinerek, “Güneşin veya rüzgarın her an hazır olmaması, hava koşullarından kaynaklanan üretim dalgalanmaları ve sistem ataletindeki düşüş gibi sorunlarla karşılaşıyoruz. Dijitalleşme, akıllı şebekeler, talep tarafı katılımı, mikro dengeleme ve depolama teknolojileri bu konuda yardımcı olsa da, henüz kendi başlarına yeterli ve uygun maliyetli değiller” şeklinde konuştu.

Bu bağlamda, doğal gaz, barajlı hidroelektrik ve baz yük sağlayan kömür santrallerinin, yenilenebilir kaynakların tek başına güvenilir şekilde sisteme entegre edilmesinin önündeki teknik zorlukların aşılmasında kritik rol oynadığı vurgulandı. Ayrıca, doğal gaz ve yerli kömür santrallerinin maliyet baskıları altında zaman zaman zorlandığına değinilerek, kapasite mekanizmasının piyasa fiyatlarının santral maliyetlerinin altında kalması durumunda ortaya çıkan farkı dengeleyerek bu riskleri bertaraf etmede önemli bir araç olduğu ifade edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.