enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,4234
EURO
43,7265
ALTIN
4.087,11
BIST
9.504,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
21°C
Cumartesi Çok Bulutlu
13°C
Pazar Parçalı Bulutlu
15°C
Pazartesi Çok Bulutlu
14°C

Marmara Denizi’nde müsilaj tehdidi geri mi dönüyor? – Birlik Haber Ajansı

Marmara Denizi’nde müsilaj tehdidi geri mi dönüyor? – Birlik Haber Ajansı
12.04.2025 16:54
0
A+
A-

ANKARA-BHA

Son yıllarda zaman zaman gündeme gelen müsilaj tehdidi, bu kez Marmara Denizi‘nde dipte yoğun bir şekilde gözlemleniyor. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yelda Aktan, müsilajın temel nedeninin, tek hücreli bitkisel canlıların aşırı artışı ve bu canlıların ölümü sonrasında gerçekleşen ayrışma süreci olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Aktan, bu süreçte meydana gelen bakteriyel faaliyetlerin müsilajın deniz yüzeyine taşınmasına yol açtığını belirtti.

Marmara Denizi’nin yoğun insan baskısı ve endüstriyel faaliyetler nedeniyle sık sık organik madde girişi yaşandığını ifade eden Aktan, bu durumun müsilaja neden olan etkenlerin artmasına yol açtığını söyledi. Marmara Denizi’nin ekosisteminin dengesinin bozulduğuna dikkat çeken Aktan, müsilajın özellikle kıyısal bölgelerde görüldüğünü vurguladı.



Türkiye-ABD Ortak Ticaret Çalışma Grubu Ticaret Bakanlığı’nda toplandı

Türkiye-ABD Ortak Ticaret Çalışma Grubu Ticaret Bakanlığı’nda toplandı

Su hareketlerinin rolü ve Boğaz’ın durumu

Prof. Dr. Aktan, Marmara Denizi’nde su hareketlerinin yetersiz olduğu bölgelere yerleşen müsilajın daha uzun süre kaldığını, dinamik ortamlarda ise ayrışma sürecinin daha hızlı olduğunu belirtti. İstanbul Boğazı’nın daha dinamik yapısı sayesinde bu bölgede müsilajın etkisinin daha az olduğunu, ancak bazı küçük girintilerde ve durgun sularda müsilajın birikmeye devam ettiğini söyledi.

Müsilajın artışı ve arıtma sorunları

Yaz mevsiminde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte müsilajın daha belirgin hale gelebileceği uyarısı yapan Prof. Dr. Aktan, Marmara Denizi’ndeki atıkların kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Atıkların arıtma tesislerinden yeterince temizlenmediği ve tesis kapasitelerinin yetersiz kaldığına dikkat çeken Aktan, arıtma tesislerinin kapasitesinin nüfus yoğunluğuna orantılı olarak artırılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, bölgede tarımsal faaliyetlerin de bu durumu kötüleştirdiğini ve derin deşarj sorununun göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Müsilajın ekosistem üzerindeki etkisi

Müsilajın, özellikle İzmit Körfezi gibi su hareketlerinin kısıtlı olduğu bölgelerde daha yoğun görüldüğünü belirten Aktan, bu tür oluşumların ekosistem üzerinde uzun süreli olumsuz etkiler yaratabileceğini kaydetti. Marmara Denizi’ndeki doğal habitatların korunmasının önemine vurgu yapan Aktan, habitatlar zarar gördükçe müsilaj ve “red-tide” gibi olguların daha sık görülmeye başlandığını ifade etti.

Sonuç olarak, Marmara Denizi’ndeki ekosistemin korunması için sıkı denetimlerin ve sürdürülebilir çevre politikalarının uygulanması gerektiği belirtildi. Aksi takdirde, müsilaj ve benzeri tehditlerin önüne geçilemeyeceği uyarısı yapıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.